Volkswagen

VolkswagenToen Adolf Hitler in 1933 in Duitsland de macht greep, koesterde hij het plan om een zuinige gezinsauto voor maximaal 1.000 Reichsmark te laten fabriceren.
De autoconstructeur Ferdinand Porsche had daarvoor concrete voorstellen en mocht een prototype bouwen van de auto die later bekend zou worden als de Volkswagen Kever. In 1937 werd hiervoor de 'Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH' gesticht, in 1939 gevolgd door de oprichting van 'Volkswagenwerk GmbH', een besloten vennootschap waarvan de overheid alle aandelen in handen had.

Na de oorlog ( in de jaren 50 ) werd Volkswagen met zijn Kever hét symbool voor de Duitse wederopbouw en in 1960 werd Volkswagen omgezet in een beursgenoteerde vennootschap en het aantal productielocaties werd geleidelijk uitgebreid.

In 1965 nam 'Volkswagenwerk AG' 'Auto-Union' over van 'Daimler-Benz' en werd er een gemeenschappelijke verkoop- en serviceorganisatie opgezet. In 1985 werd de naam van het concern veranderd naar het internationaal beter klinkende 'Volkswagen AG'. om de schaal van de onderneming te vergroten nam de concern in 1986 het Spaanse SEAT over en in 1991 het Tsjechische Škoda.

'Volkswagen AG' ( VAG ) is de grootste autofabrikant in Europa en in omvang de vierde ter wereld en het beleid van Volkswagen is erop gericht om de internationale distributie van zijn producten zo veel mogelijk onder eigen controle te krijgen.